nap
óra
perc
mp
Következő mérkőzés
1. FC VESZPRÉM
PTE-PEAC
2024. április 3.
Utolsó mérkőzés
PTE-PEAC
1
1. FC VESZPRÉM
5
2024. március 27.
#együttdobban

Sportoktatásban is élen jár a Szilágyi iskola

Több veszprémi általános iskola kiemelten foglalkozik a gyermekek sportágbeli fejlesztésével. A Szilágyi iskolában mégis egész más a varázsa a labdarúgás oktatásának. Az intézmény a szülők vállairól a lehető legtöbb terhet próbálja átvenni: a tanítás és a sportoktatás összhangban zajlik.

Szerző: Simon Dani / vehir.hu

Egyelőre még nem vagyok szülő, ugyanakkor igen sok futballmérkőzést tekintettem már meg eddigi életemben. Nemcsak felnőtt-, hanem utánpótlásszintű gyermekek összecsapását is. Szembesültem vele, hogy anyaként, apaként milyen hálátlan feladat is az, ha a gyermekünket nem láthatjuk pályára lépni. Végig kell nézni, ahogy a pici a kispadon ücsörögve csillogó szemekkel várja a pillanatot, ami végül sajnos be sem következik.

Ugyanis több veszprémi egyesületben már a kisiskolás gyerekek esetében is eredménykényszer uralkodik. Pedig miről is kellene szólnia ekkor még a sportnak? A megszerettetésről, a csapatjátékról, a szavak nélküli kommunikáció elsajátításáról. Hála Istennek azért ellenpéldával is szolgálhatunk; a Szilágyi Erzsébet Általános Iskolában ugyanis a sport és a tanulmányok oktatása teljes összhangban zajlik.

Varga Tünde: A gyermekek érdekei az elsők!Varga Tünde: A gyermekek érdekei az elsők!

Mindez az elért eredményeken is meglátszik: az intézmény diáksport egyesületének immár több mint kétszáz tagja van, akik az elmúlt időszakban futsalban és a nagypályás labdarúgás színterén is komoly sikereket értek el. Mindezek apropóján lapunk meg is kereste a Szilágyi DSE elnökét, Varga Tündét, hogy meséljen arról, valójában miben is rejlik a titkuk. Hogyan lehet egy gyermekből egyszerre jó tanuló és sportoló.

Azzal a céllal érkeztem immár közel tíz éve az intézménybe, hogy a kollégákkal karöltve elkezdjük a labdarúgás fokozatos fejlesztését. Tisztában voltunk azzal, hogy a szülőknek rengeteg időt igényel a gyermekek sportoltatása is, ezért úgy döntöttünk, megalapítjuk az iskolai sportegyesületet, amelynek foglalkozásait szorosan beleépítettük az iskola napi életébe. Így a szülők vállairól is sikerült terhet levennünk, hiszen délután is mi foglalkozunk a kicsikkel, akik évről-évre meghálálják a törődést.

Az elnök szavait igazolja, hogy az egyesületben működő hét korcsoportban több bajnoki cím is született az elmúlt évben. Erről már az SZDSE ügyvezetője, Szöllőskei Péter mesélt portálunknak, aki rámutatott, hogy nemcsak megyei, hanem országos szinten is kiemelkedő eredményeket értek el fiatal sportolóik.

Szöllőskei Péter: Büszkék vagyunk a nálunk fejlődő kicsikre!Szöllőskei Péter: Büszkék vagyunk a nálunk fejlődő kicsikre!

A teremben és a szabadban is U7-es korosztálytól egészen az U20-as korcsoportig foglalkozunk gyerekekkel. Sőt, az elmúlt idényben nagypályás felnőtt csapatot is indítottunk, amelynek sikerült kiharcolnia az osztálylépést, így a soron következő kiírásban már U19-es labdarúgócsapatunk is lesz. Korosztályaink rendre megnyerték a megyei bajnokságokat, sőt, az U17-es futsal alakulatunk az országos élvonal bronzérmese lett. Nem feledve, hogy több gólkirályt is szolgáltattunk.

Ahogy említettük is, nincs hiány az egyesületben a gyerekekből, akiknek java részét az intézmény tanulói adják. Ugyanakkor ha a más iskolákba járó fiatalok is kedvet kapnak, ugyanúgy csatlakozhatnak a közösséghez, amely szorosan együttműködik a Balaton Bútor Futsal Club Veszprémmel.

Egyértelmű célunk, hogy a jövő futsalosai Veszprémben nevelkedhessenek. Ehhez minden lehetőség adott, hiszen a felnőtt csapat vezetőedzője, Fehér Zsolt többször is bizonyítási lehetőséget ad az utánpótlásban pallérozódó fiatalok számára. Nem kell más hozzá, csak kitartás, akarat és alázat: ezek elsajátításáház azonban elengedhetetlen a megfelelő tanulmányi háttér.

– mutatott rá az ügyvezető, akinek szavait a Varga Tünde folytatta. A Szilágyi iskola testnevelő tanára kiemelte, kötelékükben a kicsik egytől egyig ugyanazt az odafigyelést kapják mind a padban, mind a pályán.

Nem kivételezünk senkivel. Ha egy kisgyerek él-hal a fociért, de kevésbé megy neki, akkor megtanítjuk rá. Nem hagyjuk a kispadon, különben hogyan fejlődhetne? A tanulmányi eredményeiket pedig napi szinten figyelemmel kísérjük! Elmaradás véletlenül sem lehet, a szülőknek ezzel is segítünk.

"Értük vagyunk, nem ők értünk: ennyi a titkunk!" - zárta.

futsalveszprem.hu
2021. június 22. 9:48