nap
óra
perc
mp
Következő mérkőzés
MVFC BERETTYÓÚJFALU
1. FC VESZPRÉM
2024. április 22.
Utolsó mérkőzés
1. FC VESZPRÉM
2
DEAC
3
2024. április 8.
#együttdobban

Az igazi hősök köztünk élnek

Számos esetben pedig gyerekbőrbe bújnak és olyan problémákkal, akadályokkal küzdenek meg, amelyek még a felnőtteknek is kihívást jelentenének.

Mi tesz egy hőst hőssé? Mitől emelkedik ki valaki az átlag közül? Mi adhat erőt ahhoz, hogy túlléphessünk az emberi létből fakadó természetes korlátok jelentette nehézségeken? Mit tegyünk annál a pontnál, ahol a legkönnyebb lépés a feladás lenne, de mégsem dobjuk be a törülközőt?

Megannyi kérdés, amely gyerekkortól kezdve végig kísérheti egy ember életét, így a megoldást is megközelíthetjük a gyerekek egyedi, sokszor kiemelkedő és irigylésre méltó hozzáállásán keresztül. Számos tanulmány és cikk foglalkozik azzal, hogy milyen tulajdonságok teszik a hőst hőssé, így a fejben formálódó hős-képhez olyan képességeket társíthatunk, mint például az áldozatkészség, az eltökéltség, az odaadás, az önzetlenség, a kitartás, vagy épp a bátorság.

A sokszor felidézett szükségletek hierarchiájának csúcsán az önmegvalósítás áll, de az odáig vezető út nem könnyű, számos akadályt kell leküzdenünk: köztük önmagunkat is. De vannak olyan hősök közöttünk, olyan fiatalok, akik plusz teherrel haladnak vállukon a célig, noha ezt a terhet ők nem kérték, de nem adják fel a küzdést.

Márk az 1. Futsal Club Veszprém csapatával

Ilyen hős a 12 éves Márk, aki 4 éves korában lett diabéteszes, de ez őt nem akadályozta meg abban, hogy élje az életét és példát mutasson társainak. Mint mondja, nehéz volt elfogadni a tényt, hogy más feltételekkel és lehetőségekkel vág neki az életnek, de nem volt más választás. Az úszás formájában belépett életébe a sport, amely azóta is kiemelt szerepet tölt be mindennapjaiban. „Anya még egyszer büszke leszel rám, mert be fogok kerülni a DIABETES FUTSAL válogatottba”, mondta az akkor még 5 éves fiú édesanyjának, aki a lehetőségeikhez mérten sokszor erőn felül támogatja családját, gyermekeit és egyengeti Márk útját. Az úszást követően egy új szenvedély segítette át a családot a nehézségeken, a fiú megismerkedett a futsal sportágával és Finta Péterrel, az 1. Futsal Club Veszprém csapatának utánpótlás edzőjével.

Adri, Márk anyukája elmondta: Finta Péter „Fityesz” nagy hatással volt fia életére. – Márk életében nagyon fontos szerepet tölt be a sport, a Testnevelési Egyetem elvégzése után edzőként szeretne dolgozni. Finta Péter emberileg és szakmailag is példaképpé vált Márk számára, akinek véleményére a fiú sokat ad – teszi hozzá Adri. „Látszik Márkon, hogy él-hal a csapatjátékokért és rajong a sportért. ­– Már most komoly tervei vannak, amelyeknek mindent alárendel, céljai elérésért pedig rengeteget tesz”– fogalmazott Péter.

Természetesen ettől még nem válnak könnyűvé a mindennapok, a heti öt edzés mellett ugyanazokkal a problémákkal és élethelyzetekkel küzd, mint kortársai, de a motiváció erős, a sportból pedig bátorságot és erőt merít. – Büszkék vagyunk rá, hiszen a cukorbetegség miatt sokkal szigorúbb keretek között kell élnie, de a családja és a futsal motivációt jelent neki – meséli büszkén Adri arra a kérdésre válaszul, hogy miből merít erőt Márk az átlagon felüli terhek cipeléséhez.

Márk pedig nemcsak, hogy cipeli a terheit, példát is mutat mások számára. A vércukormonitort forgalmazó Dexcom vállalat nagyköveteként hasonló helyzetben lévő sorstársai számára egy személyben testesíti azt a hőst, akire kitartása, áldozatkészsége, alázata, odaadás és bátorsága miatt felnézhetünk. Mert a hősök köztünk élnek, néha 12 éves gyerekek bőrébe bújva.

2018. november 14. 22:16