nap
óra
perc
mp
Következő mérkőzés
1. FC VESZPRÉM
MAGLÓDI TC
2024. május 11.
Utolsó mérkőzés
SG KECSKEMÉT
3
1. FC VESZPRÉM
2
tegnap
#együttdobban

„Életem mérkőzésén vagyok túl”

A magyar futsal-válogatott a ráadás utolsó másodpercében verte meg Romániát, s jutott ki a szerbiai Eb-re. A nem mindennapi bravúr veszprémi főszereplője, Németh Péter nyilatkozott a vehirsport.hu-nak.

Tíz év után kvalifikálta magát Európa-bajnokságra a nemzeti futsal-válogatott. A 2010-es hazai rendezésű kontinensviadalon a rendező jogán vehetett részt az együttes, azóta nem szerepelt Magyarország az elitben.

Sito Rivera mester tanítványai korábban a kettes számú selejtezőcsoport második helyén végeztek a címvédő spanyolok mögött, így oda-visszavágós pótselejtezőt játszhattak a papíron esélyesebb román együttessel szemben.
Döntetlen az esélytelen nyugalmával

Az 1. FC Veszprém oszlopa, Németh Péter mindkét meccsen oroszlánrészt vállalt a sikerből, a keret másik bakonyi tagja, Vas Ádám végül nem kapott lehetőséget.

– A csapat felkészülése a szokottnál hosszabbra nyúlt, így jutott idő minőségi edzésmunkára. Közvetlenül a pótselejtező előtt, a visegrádi négyek tornáján tartottuk a főpróbát, ahol a csehek, lengyelek és a szlovákok legjobbjaival meccseltünk. A torna az eredmények szempontjából nem sikerült jól, ugyanakkor éreztük a játékunkon a fejlődést, s végig hittünk abban, hogy lesz gyümölcse az elvégzett munkánknak – emlékezett vissza Németh Péter.

– Papíron lesajnált csapatnak tűnhettünk a románokkal szemben. Az esélytelenek nyugalmával érkező magyar alakulat azonban mentálisan rendkívül erős arcát mutatta a kezdősípszótól az utolsó másodpercig – tette hozzá az első meccs előzményeire utalva.

– Arra készültünk, hogy sok szurkoló előtt lépnünk pályára, akik nem fognak dicsérni minket, s egy olyan meccset kell játszanunk, ahol nem mi fogjuk birtokolni a labdát. A védekezésre fektettük a hangsúlyt, kontrákkal és pontrúgásokkal próbáltunk veszélyeztetni. Annak ellenére, hogy a románoknál volt többet a játékszer, masszívan álltuk a sarat az első játékrészben. A második félidő elején egy perc alatt beszedtünk két gólt, de a csapat nem vesztett tartásából, s egyenlíteni tudott. Amit lehetett, kihoztuk a meccsből – összegezte a kinti mérkőzés tapasztalatait a rutinos játékos.
Nem lehetett elfáradni

A Romániában elért 2-2-es döntetlent követően a debreceni Főnix csarnokban közel telt ház várta a feleket. A magyar legénység a debreceni visszavágóra tovább csiszolta játékát, s két rövidebb periódust leszámítva uralta a mérkőzését Románia legjobbjai ellen. Heroikus küzdelemben, Dróth Zoltán utolsó másodperces fejesgóljával végül nyertek a mieink, s kivívták a szerbiai Eb-szereplést.

– Rengeteget videóztunk a két meccs közti ötnapos szünetben. A rivális játékának minden apró elemét lebontottuk, s az apróságoknak tűnő dolgokon – helyezkedés, érkezés – változtattunk az első meccshez képest. Mindez azt eredményezte, hogy hazai környezetben irányítani tudtuk a mérkőzést – magyarázta a két meccs képe közötti különbséget, majd kitért az őket buzdító közönségre is.

– Életem mérkőzésén vagyok túl. A meccset megelőzően már lehetett hallani, hogy fogynak a jegyek. Bíztunk benne, hogy nem csak nézők előtt játszhatunk, hanem szurkolók előtt csatázhatunk majd a románokkal. Amikor vártunk a Himnuszra, s hallottuk a közönséget buzdítását, azt éreztük, hogy ilyen publikum előtt nem tudunk elfáradni – húzta alá a 34 éves kiválóság, aki a meccs utáni ünneplésről annyit árult el, hogy a bravúros eredményhez méltó ünneplést tartott az együttes a debreceni éjszakában.

Veszprémnek köszöni, hogy visszakerült a válogatottba

– Amikor ideszerződtem Veszprémbe, úgy gondoltam, hogy a válogatott évek számomra már véget értek. Nagyon örülök, hogy az élet rám cáfolt. A veszprémi klubnak, „Madinak” (Madarász János – a szerk.) és Rajki Tamásnak is köszönhetem, hogy „öregként” visszakerülhettem a nemzeti csapatba. Ezt a lehetőséget, amit a veszprémi futsaltól kaptam, sose fogom tudni meghálálni.

A belgrádi kontinensviadalra jövő február 2. és 13. között kerül sor, a csoportok beosztását október 2-án sorsolják ki. A mindkét mérkőzésen sok lehetőséget kapó Némethnek jó esélye van a kerettagságra, s a fiatal Vas Ádám is bizakodhat, hogy legközelebb több szerephez jut.

– Ennél nagyobb motiváció nincs magyar futsal játékosnak, mint hogy Eb-résztvevő csapatban szerepelhessen. Szeretnék ott lenni Szerbiában, ennek megfelelően fogok készülni, s hajtani minden mérkőzésen. Én örülnék legjobban, ha többen is ott lehetnénk a veszprémi csapatból. Vas Ádám kimagasló tehetség hazánkban, akinek még rengeteget kell tanulnia. Egy ilyen meccsen az ő fiatalságából adódó formaingadozása meghatározó lehetett volna. Persze szerettem volna a helyében ennyi idősen a legjobbak között szerepelni…

Rajki Tamás
2015. szeptember 24. 9:26