nap
óra
perc
mp
Következő mérkőzés
SG KECSKEMÉT
1. FC VESZPRÉM
holnap
Utolsó mérkőzés
1. FC VESZPRÉM
1
HALADÁS VSE
6
2024. április 26.
#együttdobban

Madarász: Lehet, hogy hibáztam!

Madarász Jánost szembesítettük az idényzáró, Aramis elleni meccs előtt megfogalmazott véleményével, amikor is azt mondta, hogy bárhogy is alakuljon a találkozó, lesz hiányérzete csapata idei teljesítményével kapcsolatban. Mint ismert, a gárda 2-1-re legyűrte a budaörsieket, így – megismételve tavalyi helyezését – negyedikként zárta az NB I idei küzdelmeit.

– A helyzetet átértékelve, lehiggadva, nyugodt fejjel már azt mondom, hogy nincs bennem hiányérzet – válaszolt Madarász. – Mindent megtettünk ugyanis a céljaink eléréséért, azaz a bronzérem megszerzéséért. Ez nem sikerült, de nem azért mert a játékosaim kevesebbet nyújtottak volna a kelleténél, hanem azért mert mentálisan elfáradtak a bajnokság végére, amit nem tudtunk kezelni. Pont a két legfontosabb találkozónkat veszettük el hazai pályán a Szombathely, illetve a Dunaújváros ellen. Ez a két hiba pedig sorsdöntőnek bizonyult, hiszen, ha megvertük volna Haladást, miénk a harmadik hely. Nem így lett. Az utolsó két mérkőzésen viszont mindent kiadtak magukból a fiúk, ami az eredményekben is megmutatkozott. Jobb volt az előttünk végző három csapat – ismerte el az 1. FCV vezetőedzője, majd hozzátette: a megszerzett kupaezüst óriási sikert jelentett a klubnak, s a játékosoknak.

Madarász János. A sikert és a kudarcot is a helyén kezeljük

– A kupadöntő után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Rögtön a meccs után elmondtam a fiúknak, hogy most minden szép és jó, s mindenki szeret minket, de ahogy lesz egy holtpont, rengeteg kritikával fogunk szembesülni. Ez meg is történt. Harmincnégy meccsünk volt, abból háromszor játszottunk rosszul, s sokan már legyintettek ránk. A legfontosabb számunka, hogy a sikert és a kudarcot is a helyén kezeljük, s mindig csak magunkkal foglalkozzunk – nyomatékosította.

A szakember – a magyar futballban szokatlan módon – saját maga felelősségét is elismerte, amiért együttese a rájátszásban hullámvölgybe került. – Természetesen elgondolkodtam, hogy hol hibázhattam. Azt gondolom ugyanis, hogy mi edzők is akkor tudunk fejlődni, hogyha önkritikát gyakorlunk. Nos, a kupadöntő utáni egy hónapos válogatott szünet idején valószínűleg hibáztam azzal, hogy a fiúknak az első két hétben túlzottan nagy terhelést adtam. Főként annak tükrében, hogy ők a futsal mellett dolgoznak, nagypályáznak is. Lehet, hogy ez ütközött ki a rájátszás során, de az is lehet, hogy a görcsös akarás okozta a történteket, hiszen sokak fejében átfuthatott, hogy a mellettem töltött két év alatt a kupaezüst mellé rövid idő alatt a bajnoki bronzot is megszerezhetjük. Mindezekre azonban csak egy év múlva fogunk pontos választ kapni – vetítette előre a tréner.

Nem lehet azonban elvitatni, hogy az 1. FCV idén is rengeteg kellemes élményt adott a drukkereknek. Elég csak megemlíteni, hogy az alapszakaszban oda-vissza legyőzték a címvédő Berettyóújfalut, s a későbbi bajnok ETO ellen is rendkívül szoros csatákat vívtak. – Azt hiszem, minden területen sikerült előrelépnünk. Amikor az együttes igazán formába lendült, s fitt volt, kifejezetten érett, jó játékot mutatott. Nem véletlenül jártak ki ilyen sokan a mérkőzéseinkre, többször is szinte telt ház várt minket. A fiúk egyre többször használták azokat a játékelemeket, amelyeket edzéseken gyakorlunk. Igaz, még mindig nem annyiszor, ahányszor elvárnám, de ez nem megy egyik napról a másikra. Ha napi szinten edzenénk, mint a Győr és a Berettyóújfalu, előrébb tartanánk, de így lassabb a folyamat. Aki megismert, s dolgozik velem, az tudhatja, hogy időnként elvisz a maximalizmusom, de én is tisztában vagyok azzal, hogy meg kell tanulnom türelmesebbnek lenni. Idővel ugyanis ez a csapat még nagyon sok örömet fog okozni a szurkolóknak – bizakodott.

Mint arról beszámoltunk, Reveland Zoltán távozik, Bényi Kálmán pedig visszavonul a Veszprémtől, az azonban még nyitott kérdés, hogy kik lehetnek az érkezők. – Van egy nagyon erős gerincünk. Minden elismerésem azoké, akik az elmúlt két évben velem dolgoztak, mert remek sportolók és sportemberek. Amit kérek, megcsinálják. Időnként nagyon jól, időnként kevésbé. Viszont látni kell, hogy vannak idősebb játékosaink, s ha a klub hosszú távon gondolkodik, igazolni kell. Méghozzá fiatalokat. Igaz, hogy emiatt lesznek majd hullámvölgyek, mert a fiataloknak – főként profi státusz hiányában – nagyon nehéz egyenletes teljesítmény nyújtani. A feladtunk, hogy őket is felhozzuk arra a szintre, amit a mostani csapat képvisel. Olyan fiatalokkal szeretnénk erősíteni, akiknek vannak céljaik ebben a sportágban – húzta alá.

A gárda július 20-án kezdi meg a felkészülést, amely során várhatóan egy erőnléti edző is bekapcsolódik a munkába. A társaság négynapos edzőtáborban vesz részt Alsóörsön, ahol napi két edzés szerepel a tervezett programban. Több edzőmeccset is vívnak Tatai Józsefék, augusztus 5-én például a Berettyóújfalu vendégeként. Madarász hangsúlyozta: ezeken a találkozókon nem az eredmény a lényeges, hanem, hogy megtörjék a tréningek monotonitását. A legfontosabb céljuk, hogy a következő idénytől is ütőképes csapatot lásson a közönség.

A szakembert megkérdeztük, mivel lenne elégedett a következő kiírás végén. – Mindig az lebeg a szemem előtt, hogy átlépjük a saját árnyékunkat. Tavaly a bajnokságban és a kupában is a negyedik helyen végeztünk, idén a bajnoki negyedik hely mellé szereztünk egy kupaezüstöt. Ha jövőre fellépünk az NB I dobogójára, abszolút elégedett leszek. Úgy tűnik azonban, hogy a mostaninál is erősebb, kiegyenlített bajnokság vár ránk. A hírek szerint a Dunaújváros és a Szombathely is megerősödik, akik nagy harcban lesznek a Győr, Berettyó, Veszprém hármassal. Az újoncok közül pedig a Göcsejre is nagyon kell figyelni.

A teljes interjú itt olvasható

2015. július 5. 12:56